Wachtwoord controleren
“Kijk of je wachtwoord niet bekend is op het Internet”
Er zijn 772,9 miljoen unieke e-mailadressen en 21,2 miljoen unieke wachtwoorden openbaar gekomen. De wachtwoorden zijn afkomstig vanuit meerdere bronnen. Zo meldde Nu.nl op 17 januari jl.
De wachtwoorden stonden in een database die maar liefst 87 gigabyte groot was en geüpload was naar de clouddienst Mega.
De verhouding tussen het aantal unieke e-mailadressen en wachtwoorden suggereert dat in de database veel dezelfde wachtwoorden voorkomen. In totaal bevatte de database ruim 1,1 miljard unieke combinaties van e-mailadressen en wachtwoorden.
Gegevens waarschijnlijk jaren geleden buitgemaakt
Het vermoeden bestaat dat de gelekte e-mailadressen en wachtwoorden van duizenden verschillende bronnen afkomstig zijn. De gegevens zijn vermoedelijk al jaren geleden buitgemaakt.
De verhouding tussen het aantal unieke e-mailadressen en wachtwoorden suggereert dat in de database veel dezelfde wachtwoorden voorkomen.
Controleer of uw e-mailadres gelekt is
Wilt u weten of uw e-mailadres(sen) al eens op straat zijn te komen liggen tijdens een hack of data lek?
Dus bent u al die wachtwoorden zat en wilt u hier een veilige oplossing voor? Neem dan contact met ons op en wij vertellen u precies hoe u dit kunt implementeren en in gebruik nemen.
Wat moet ik doen als mijn wachtwoord bekend is?
Als u wachtwoord bekend is dan raden wij u aan om deze z.s.m. aan te passen naar een nieuw wachtwoord. Zo voorkomt u dat anderen met uw gegevens gaan aanmelden en u in vervelende situaties kunnen brengen.
Hoe kies ik een veilig wachtwoord?
Het is belangrijk om een veilig wachtwoord te kiezen, maar vergeet niet dat zelfs het sterkste wachtwoord vroeg of laat via een hack op straat kan komen te liggen. Neem dus altijd extra maatregelen, zoals tweestapsverificatie.
– Gebruik voor elk platform een ander wachtwoord
– Verander regelmatig van wachtwoord
– Zorg dat een wachtwoord langer is dan acht tekens
– Het kan geen kwaad om wat langere wachtwoorden te gebruiken
– Zet geen herkenbare, makkelijk te raden elementen in het wachtwoord
Wat is tweestaps verificatie en hoe stel je het in?
Bij tweestaps verificatie moet iemand die wil inloggen niet alleen met een wachtwoord, maar ook met een tweede manier aantonen dat hij mag inloggen. Zo wordt het lastiger om in te breken, zelfs als iemand het wachtwoord weet.
Tweestapsverificatie is standaard bij banken. Bij de meeste e-mailproviders of social media netwerken kun je het instellen onder de veiligheidsinstellingen. Je koppelt dan je telefoon aan je account. Als iemand wil inloggen verschijnt er een melding op je telefoon waarop je kunt aangeven dat jij het bent. Google Authenticator is zo’n app.
Wat doen dieven met mijn wachtwoorden?
Zodra hackers toegang krijgen tot een grote verzameling gebruikersnamen en wachtwoorden, gaan ze onderzoeken waar ze kunnen inloggen. Dat gebeurt vaak automatisch door computers massaal gebruikersnamen en wachtwoorden te laten uitproberen.
Zo ontdekken ze waar ze toegang hebben en wat ze ermee kunnen doen. Ze gaan ook gericht op zoek naar individuen: beroemdheden, personen met een belangrijke publieke functie, of mensen die ze willen chanteren of wiens identiteit ze willen stelen.
Gelukkig zijn niet alle hackers zo: ethische hackers proberen juist in te breken om aan te tonen dat een systeem niet goed beveiligd is en willen mensen vooral waarschuwen.
Wat zijn de meest gebruikte wachtwoorden?
Experts hebben de database waar alle wachtwoorden in stonden een overzicht gemaakt van de meest gebruikte wachtwoorden. Hieronder hebben wij een overzicht gemaakt van de meest gebruikte wachtwoorden.
Staat je vraag er niet tussen? Dan beantwoorden wij deze graag.
Bel even met ons op 085 – 744 1000 of stuur een mail naar info@vandulstautomatisering.nl